Woonhuis De Limiet, Schiebroek, Rotterdam

ontwerp:
Wytze Patijn Architecten
projectarchitect:
Koos Kok
opdrachtgever:
familie Pijlman - van Deursen
plan:
Particulier vrijstaand woonhuis, 1993 – 1995

Het woonhuis ligt aan de rand van de concentrisch opgezette buurt te Rotterdam Schiebroek. Stedenbouwkundige randvoorwaarden beperken de bouwvolumes van losstaande woningen die grenzen aan deze buurt. Zo ontstaat er een buitenring van woningen met een aflopend profiel aan de tuinzijde. De kavel wordt aan de tuinzijde begrensd door water met direct daarachter een dijkje: de 'Hoge Limiet".

De opzet wordt bepaald door een dwarsstaand hoog volume aan de straat en haaks daarop de lagere woonkamer aan de tuinzijde. De volumes steken door elkaar heen; in de overlapping ligt het trappenhuis, waar doorheen de woonkamer zichtbaar is. Meteen is hier de totale diepte van de woning te
ervaren.

In de dwarsrichting ligt de praktijkruimte met een besloten oriƫntatie tussen tuin en straat. Zoals in de hal is het uitzicht diffuus door toepassing van een wand van glazen bouwelementen. Naast de entree ligt de ronde keukenerker met de uitwaaierende luifel, een uitnodigend gebaar vanuit de eetplek. Op de eerste etage ligt de studieruimte direct aan het trappenhuis. Verder zijn op de etages de slaapkamers aan dwarsgangen gelegen. Twee steektrappen verbinden de verdiepingen. De woonkamer heeft aan de lange zijde een serie schuifdeuren naar het terras, een beschutte plek, door de hoek die
het gebouw hier maakt. Met deze haakvorm van de woning wordt de tuin omsloten en meer onderdeel van de woning. De plint is uitgevoerd in zwartbruin metselwerk met een lichte voeg, de bovenbouw is creme wit gestuct. Kozijnen zijn van oregonpine en zijn transparant geschilderd, zodat de bruinroze nerf behouden blijft.