VillaFlex (Almere, Lelystad, Nieuwkoop, etc)

ontwerp:
MASSA bureau voor architectuur; Koos Kok, Karine Schenkeveld
opdrachtgevers:
eigen ontwikkeling, Linq Vastgoedontwikkeling, Mateboer ontwikkeling
plan:
maatwerkvilla's in kleine ensembles

De doelgroep die we voor ogen hebben wil graag maximale vrijheid van woningindeling en wonen in een groene rustige setting, maar dan wel in een compacte gelijkgestemde buurt met een goed afgestemde en stijlvolle architectuur. Dit in tegenstelling tot de vrijheid blijheid kavelverkoop wat uiteindelijk toch een minder samenhangend en kwalitatief minder eindresultaat opleverd. Wij willen dus het hogere segment bedienen met een individualistisch concept waarbij de collectieve kwaliteit (uitstraling, buitenruimte) integraal ontwikkeld wordt. Hiermee zijn we zeker in dit segment onderscheidend en bieden een antwoord op de armoede van huidige 'luxe' buurten.

Op basis van de maatvoering van het buurt-grid kan voor een specifieke locatie een stedenbouwkundig verkavelingsplan worden gemaakt. Hierin wordt vastgelegd wat uitgeefbaar is, hoe de ontsluiting is, hoe het parkeren wordt opgelost, groen, water, et cetera. De basis van Villaflex wordt gevormd door een haakvormige woning die de tuinruimte omarmt. De twee vleugels van het huis, en de tweede etage zijn alle onafhankelijk van elkaar uitbreidbaar volgens een bepaald grid (maatsprongen). Er is een tuinvleugel met het woonprogramma, een straatvleugel met garage-, werk- of slaapruimten en de verdieping die voornamelijk slaapkamers herbergt. Villaflex sluit dus ook nauw aan op de ondernemende bewoner: naast variatie in woonprogramma's biedt het concept ook mogelijkheden voor werk-, atelier-, bedrijfs- of bijvoorbeeld cursusruimten. De combinatie mogelijkheden zijn eindeloos!

Binnen villaflex zijn ook twee-onder-één-kappers mogelijk en zelfs vier-op-een-rij. Deze varianten verbreden de inzetbaarheid van Villaflex, met name bij de rij variant zijn de kavels en de keuzes beperkter maar als instapmodel wellicht aantrekkelijk.

Dit plan is redelijk ver uitgewerkt, en heeft in principe een bakstenen plint met een lichte bovenbouw waar verschillende (plaat) materialen toegepast kunnen worden. In de beelden is een uitwerking gemaakt met Raficlad (translucente plaat, tikje doorschijnend dus) en een ander beeld met hout.