Reconstructie Torenstraat Dordrecht Centrum

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Karine Schenkeveld, Renate Trouwborst
opdrachtgever:
Woonbron Ontwikkelbedrijf
ontwikkelaar:
BAM Woningbouw
plan:
18 stadwoningen, drie typen, in CPO-achtige ontwikkeling; 2011 niet geselecteerd

Woonbron schreef een selectie uit voor de Torenstraat in Dordrecht waar woningbouw herontwikkeld zou worden. Dit in een vastzittende markt: dus heeft Woonbron vrijelijk ons Flex-Wonen concept gekopieerd en in de uitvraag als uitgangspunt meegenomen. Wij waren daarmee de uitgelezen partij om dit plan vorm te geven, dachten wij.

Nu is de projectgrootte met 18 woningen eigenlijk te klein om een hele afgeprijsde woningbibliotheek op te zetten, te meer omdat in de straatlengte drie verschillende woningtypen ontstonden door de specifieke kavel- en oriëntatie-kwaliteiten.  Dus stelden wij een wat ander proces voor met een aantal plattegronden ter inspiratie en een ontwerpbegeleiding voor de kopers met een korte doorlooptijd. Variatie is het probleem niet, die ontstaat vanzelf. Wij lieten in de presentatie zien dat het juist om de regie van het verschil gaat en dat je daarbij keuzen dient te maken: in hoeverre en in welke mate is verschil passend in deze Dortse straat?

Keuzevrijheid is mooi maar niet het hele verhaal. Hier is duidelijk dat de specifieke locatiekwaliteit ook een specifieke plattegrond kan opleveren, mét eigen indelingsmogelijkheden. Omdat voor een deel van de kavels de auto in de achtertuin móet parkeren (voor een ander deel is dat een mogelijkheid) stellen we een belle etage voor: wonen met uitzicht aan de voorzijde met een riante loggia op de zon. Daaronder, op de begane grond is dan plek voor de auto, eventueel een eetkeuken of andere functies. Met deze woningen worden de nadelen van de locatie getransformeerd naar een voorname en praktische  herenhuis-kwaliteit.