Milligen Oost, Stadshagen Zwolle

ontwerp:
Wytze Patijn Archtitecten, Wytze Patijn
team:
projectarchitect Koos Kok, Tsjaard Hoeksema
opdrachtgever:
Openbaar Belang Slokker en Vastgoed Groep bv (koop)
plan:
120 woningen (huur en koop) in laagbouw en portieken, 1996 - 1999

Komende van de Mastenbroekerbrug over het Zwarte Water slingert de Mastenbroekerallee door groene open ruimte en betreedt vervolgens de wijk. Aan deze brede lommerrijke allee zijn 8 portieken geplaatst; deze zijn 70 cm. opgetild om voldoende afstand van het wonen tot de groene allee te creëren. Achter de portieken zijn steeds 7 laagbouw- woningen geschakeld, aan korte dwarsstraatjes.

De portieken zijn paarsgewijs geordend: de bijzonderheid van deze buurt zijn de hoven die ontstaan door het uit elkaar schuiven van de blokken. Tussen de blokken liggen de verhoogde entree’s van de portieken, waarachter het maaiveld weer af daalt naar het groene hof. Aan de andere zijde zijn de hoven begrensd door een forse tuinmuur met een brede open entree.
De portieken zijn van twee kanten te benaderen: via de verhoogde pleintjes voor de hoven worden de open en lichte trappenhuizen zijdelings ontsloten. De trappartijen zijn beschut door glazen schermen.
Daarnaast is in de straat in een tweede entree voorzien: een glazen toegang leidt via de bergingen naar het trappenhuis. Extra gebruiksgemak; én rondom een openbare uitstraling op de begane grond. Er zijn op de verdiepingen drie woningen per laag te vinden, compact georganiseerd rondom het trappenhuis. Efficiënt en compact: alle woningen zijn gerealiseerd binnen de sociale categorie, een deel in de huur en een deel in de koop.

Aan de andere zijde worden de laagbouwwoningen beëindigd met een koptype: de entree ligt overhoeks en is over twee lagen uit het volume getrokken. Boven de entree bevindt zich een erker die het wonen op de eerste etage een ruim uitzicht biedt. Door de horizontale geleding ontstaat een samenhangend geheel: de metselwerk plint omspant het hele blok en vangt de hoogteverschillen tussen de woningtypen op. De donkere plint draagt een lichte bovenbouw; deze is gepotdekseld met sidings. De kleuren van ramen en kozijnen volgen verschillende ritmes.