Katwolderplein Zwolle

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Karine Schenkeveld, Lieke Sauren, Jan Geert de Bruin
opdrachtgever:
Delta Wonen
aannemer:
Nijhuis
plan:
6 gezinswoningen, 39 appartementen en 1 atelierruimte
jaar:
2015 - heden

De Kamperpoort ligt direct buiten de stoere stadsmuren van vestingstad Zwolle met zicht op het bolwerk van Ruijssenaars. Het is een van de buurten rondom het eigenlijke stadscentrum die een structurele oplossing voor de parkeerdruk moet gaan bieden. De ingreep is fors: uitgangspunt is een grote 3 laagse ondergrondse parkeergarage (1000 plaatsen). Deze garage gaat het winkelend publiek faciliteren, in combinatie met een nieuwe voetgangersbrug naar het centrum. Dit publiek, en de bewoners van Kamperpoort maken een stedelijk milieu mogelijk rondom een nieuw Zwols plein met winkels en leisure. Waar het centrum zich presenteert als een bolwerk, kan de Kamperpoort zich presenteren als een open stadsmilieu met blokvormige bebouwing.

De bouwblokken, waarvan wij er een uitwerken, zijn gevormd vanuit de stedenbouwkundige beleving. Het plein en de smalle verlopende straten leggen een relatie naar de omliggende stedelijke structuur met niet te grote blokmaten, kleine knikken in straatwanden en onverwachte doorkijkjes. De stedenlijkheid loopt op vanaf de achterliggende vogeltjeswijk naar het nieuwe plein toe, zonder dat het grootschalig of grof te worden. Winkels en woningen presenteren zich individueel of in kleine groepjes door modificaties van een blokomspannend metselwerkraster. Er ontstaan panden met een eigen ordening, kapvorm en kleur zonder dat het plan uit elkaar valt in losse bouwstenen. Aan het plein hebben de panden een krachtiger figuur door het raster verticaal te ordenen boven een verhoogde winkelpui. Het basismateriaal is steeds metselwerk, het onderliggende raster en de terughoudende detaillering zorgen voor voldoende hechtheid.

De winkels zijn aan het plein en de aangrenzende straten georiĆ«nteerd, aan de Mussenhage grenst het plan met iets opgetilde jongerenstudio’s aan de bestaande buurt. In de Leeuwerikstraat staan de gezinswoningen van Deltawonen, tegenover de nieuwbouw van Rocha Tombal.  Op de winkels komt een groen ingericht dakpark van waaruit de gezinswoningen boven de winkels ontsloten worden. Dit parkje is bereikbaar via de centrale lifthal, maar heeft ook twee onverwachte doorsteekjes met trappen naar de omliggende buurt.
Aan de zuidzijde zijn boven de jongerenstudio’s een aantal appartementen bedacht met goed bezonde loggia’s aan de straatzijde. De atypische blokvorm  is voor zover mogelijk gerationaliseerd om tot een bouwbaar plan te komen.