J.W. Thijsenplein (voormalig Slachthuisplein), Hilversum

ontwerp:
Wytze Patijn Archtitecten
team:
projectarchitect Koos Kok
opdrachtgever:
Woningstichting Dudok, Slokker Vastgoed
plan:
77 gezinswoningen, starterswoningen, appartementen en penthouses; 1997 – 2000

Het plan rondom het Slachthuisplein - tegenwoordig het J .W. Thijsenplein- is ontwikkeld op basis van het stedenbouwkundig plan van Quadrat. De grondgedachte is dat op de plaats van het voormalige slachthuis weer een groter gebouw met een meer utilitaire uitstraling aan het plein komt te staan. Dit is een stapelbouw met een hoogte-accent, en daarachter patiobebouwing van de architecten Geurst en Schultze geworden.

Onze opdracht behelsde de vervanging van de pleinwanden en de aansluitende straten daarachter. De pleinruimte en de woningen zijn in oorsprong ontworpen door Dudok, met zijn verschoven pleinassen, de diagonale ruimtelijke spannig en de aflopende kaphoogten op de hoeken. Deze kwaliteiten zijn vertaald in het nieuwe plan: opnieuw de mogelijkheid om het plein rondom zorgvuldig vorm te geven. De nieuwe woningbouw loopt in de hoogte langzaam op tot in de oksel van het hoekblok, diagonaal tegenover het hoogte-accent van het ‘nieuwe slachthuis’. In de oksel is naast het hoge trappenhuis een onderdoorgang voor de auto gemaakt, om de extra parkeerdruk van de nieuwbouw aan de achterzijde op te lossen. Hiermee kan het plein autovrij blijven.

De positie van de hoogte-accenten, de aflopende blokeinden, maar ook de gevelopbouw met zijn horizontale raambanden en heldere ritmiek, ademen de sfeer uit van Dudok. Gestreefd is naar diezelfde ‘voorname eenvoud’. Er is gemetseld zonder stootvoegen en met een gestrekt Hilversums formaat, wat de horizontale belijning sterk accentueert. Het plan wordt bekroond door sierlijke, lichtgebogen metalen daken.

Ook de woningtypologie is bijzonder en divers: onder andere wordt er aan het plein op de eerste etage gewoond met een prachtig uitzicht op de groene ruimte.
In het hoekblok zijn gezinswoningen op de begane grond volgens een klassiek kamer- ensuite-principe georganiseerd met dubbele schuifdeuren. Daarboven appartementen met loggia’s aan het plein en twee riante penthouses op de bovenlaag. In de Kivietstraat is een smal, maar uiterst efficiĆ«nt woningtype gemaakt voor de lagere inkomens. Op de begane grond hebben alle woningen voortuinen waaraan geleefd kan worden; de gevel is steeds voorzien van manshoge ramen.