Interieur Biliotheek ‘T Slag Rotterdam: 2011

ontwerp:
bureau MASSA; Koos Kok
team:
Renate Trouwborst
Opdrachtgever:
Bibliotheek Rotterdam
plan:
selectievoorstel concept en inrichting bibliotheek; 2001 niet geselecteerd.

Binnen het eigen gebouwontwerp ‘T Slag zijn we gevraagd een visie te presenteren voor het bibliotheek-deel. Het programma is vertaald en gerangschikt aan de hand van routing, ruimten en sferen. We onderscheiden vier gebieden in de open, doorgaande ruimte:
- openbare deel langs de dijk, zichtbaar en contact met de stad
- het groene deel aan het prakje om de hoek, meer privacy vanwege dalend maaiveld
- entresol en souterrain: twee gebieden met eigen niveau in de bocht
- kantorendeel op niveau, minder publiek georiënteerd.
Dit onderscheid gaf aanleiding tot een heldere verdeling van het programma over de open ruimte, én een (niet dwingende) topografie van de doelgroepen naar leeftijdscategorie. De collectie, lees-,leer- en mediaplekken en bijzondere plekken als de tribune zijn logisch geordend in relatie tot programmaverdeling en doelgroep.

Ontwerp gaat in op veranderende bibliotheek: veel meer een verblijfsplek met een breed aanbod aan informatie, diensten en culturele ontmoetingen. Niet alleen boekenkasten dus, hoewel deze kasten nog steeds een substantieel deel van het interieur bepalen. Belangrijk in het gebouwontwerp was het doorzicht van buiten naar de binnentuin toe. Daarom is de oriëntatie van kasten voornamelijk radiaal. Dat heeft het voordeel dat er allerlei plekken gecreëerd kunnen worden met een geheel eigen sfeer. We hebben gelijk een voorstel gedaan voor een custos kastontwerp, flexibel en aanpasbaar en eenvoudig te monteren. Nieuwe media zijn geïntegreerd, en het geheel heeft een moderne, hoogwaardige en redelijk transparante uitstraling.