Het Lange Pad, Rotterdam Lomberdijen

ontwerp:
Wytze Patijn Archtitecten, Wytze Patijn
team:
projectarchitect Koos Kok
opdrachtgever:
W.B.V. Vreewijk - Lombardijen, nu Havensteder, Rotterdam
plan:
100 laagbouwwoningen, 3 parkvilla's: 45 woningen, 2
torens: 114 (deels ouderen ) woningen en voorzieningen; 1993-1996

Het plan ligt midden in de wijk Lombardijen aan de zuidzijde van de parkstrook 'het Lange pad', een van de groene radialen vanuit het centraal gelegen Spinozapark. De bestaande ruimtelijke typologie, met het verkavelingspatroon en de ruimtelijke verschuivingen is de basis voor de nieuwe opzet. Door de plaatsing van drie parkvilla's op plinten aan de groene strook, wordt deze parkzone meer openbaar van karakter dan voorheen. Deze gestuukte vierlaagse blokjes staan iets vooruitgeschoven tussen de verspringende verkavelingsstempels waarmee een ruimtelijke schakering van groenstrook, plein en straat tussen park en wijk ontstaat.

De plint van deze villa's bevat de (fietsen-) bergingen. Op de etages zijn steeds vier woningen gesitueerd, waarvan de eenzijdig georiƫnteerde middenwoningen zich verwijden naar het groen. Voor de balkons staat een gemetseld scherm om het openbare karakter van de parkstrook te versterken. Bovenop liggen drie terugspringende penthouses die de bouwmassa verzachten naar het achterliggende laagbouwgebied .

In het laagbouwdeel hebben de dwarsstraten een compact profiel zonder voortuinen, zodat de werking van de korte straatjes als toegang naar de groene zone versterkt wordt. De laagbouwstroken worden in paren gekoppeld door gemetselde tuinmuren. Het plan kent een aantal woningtypen: een deel van de voormalige zeskamerwoningen (type 6K) worden herbouwd, het basistype (type B) wordt gevormd door vierkamerwoningen,terwijl op de koppen de drielaagse woningen te vinden zijn (type Midden). Hier wordt op de eerste etage gewoond, op de begane grond is er de mogelijkheid van een praktijkruimte.

Het karakter wordt bepaald door een gemetselde eerste laag met daarop lichte gestucte volumes. De overgang van de groene strook naar het centrale park wordt gemarkeerd door twee torens van 15 bouwlagen. Deze hoogbouw staat in een reeks van ruimtelijke accenten rondom het groene hart van de wijk. De gebogen schermen aan de zuidwest zijde geven de hoekverdraaiing van de achterliggende woongebieden weer. In de 'Westertoren' zijn de ouderenflats te vinden met een gemeenschappelijke ruimte en terras op de begane grond. De 'Parktoren' is ruimer van opzet, beneden een kantoor met
daarboven de duurdere flats. De typologie van de plattegronden is verwant aan die van de Parkvilla's, het materiaalgebruik is tegengesteld: het scherm is hier uitgevoerd in stuukwerk terwijl het gebouw gemetseld is.