Eksterstraat, Hilversum

ontwerp:
Wytze Patijn Archtitecten / Kuiper Compagnons
team:
projectarchitect Koos Kok
Opdrachtgever:
Woningstichting Dudok
plan:
6 parkvilla's, 30 woningen; 1997-2001

In Hilversum, ter plaatse van een voormalige school (architect Dudok) was ruimte vrijgekomen voor nieuwe woningbouw. De rechthoekige locatie wordt omgeven door volkswoningbouw uit het begin van de vorige eeuw, twee straatwanden zijn ook van de hand van Dudok. Via modelmatig onderzoek bleek een open verkaveling met zes compacte blokken de meeste ruimte bij een gunstige dichtheid te bieden. Zowel de verkaveling als de woningtypologie zijn afwijkend en verrijkend voor de omliggende woonbuurt. Zo wordt op een nieuwe manier de ruimte gelaten voor ‘andere’ gebouwen; van school met plein naar park met villa’s.

De drielaagse villa’s bevatten elk 5 grondontsloten woningen. De twee begane grondwoningen hebben een entree aan de ‘zijgevel’ en een beperkt terras aan het park. Aan de straatgevel worden de drie bovenwoningen ontsloten: de middelste deur leidt naar de centraal gelegen woning op de eerste etage, en de twee woningen op de derde laag zijn overhoeks ontwikkeld met een extra hoge woonkamer onder het vlinderdak.

Eén villa is bestemd voor begeleid wonen. Op de eerste twee lagen in groepsverband, en op individuele basis in twee wooneenheden op de derde laag. De overige woningen zijn zowel in de koop als in de huur ontwikkeld.

De blokken zijn geheel gemetseld in twee kleuren genuanceerde steen. De eenduidige materialisering rondom benadrukt de massiviteit die vooral aan de parkzijde in beweging komt. Hier ontleent balkonplastiek zijn kracht aan de baksteen (ook aan de onderzijde toegepast), terwijl de dynamiek van uitschuivende balkons bijdraagt aan een levendig, minder zwaar beeld. De kleur wisselt halverwege de zijgevel: daarmee worden de vierkante villa’s ‘gebroken’ en eleganter in hun voorkomen. De kleurstelling wisselt per blok volgens het schaakbordpatroon. Ook de vlinderdaken verlichten de compositie.

Het parkeren kon eenvoudig tussen de villa’s aan de langszijden opgelost worden. Het park is verder zoveel als mogelijk open gelaten: alleen de berging voor het begeleid wonen kon niet worden opgenomen in de villa bebouwing. Deze berging is licht en open van karakter, zodat de ruimte tussen de villa’s onbelemmerd groen kan worden.