De Naber, Rotterdam Ommoord

ontwerp:
Wytze Patijn Archtitecten, Wytze Patijn
team:
projectarchitect Koos Kok
Opdrachtgever:
Stichting Seniorenhuisvesting Rotterdam, Maasanker Rotterdam
plan:
beschermd wonen met 36 wooneenheden en gemeen-
schappelijke ruimte, 37 zelfstandige ouderenwoningen; 1991-1995

Naast het verzorgingstehuis 'de Hofstee' in Rotterdam Ommoord is het woon-zorgcomplex 'de Naber' gebouwd. De
onderlinge nabijheid van beide voorzieningen biedt voordelen; maar in principe is 'de Naber' opgezet als een zelfstandig project. Het U-vormige gebouw schermt zijn binnenhof af van de President Rooseveldtweg met een hoog 5-laags kopblok. Tussen dit blok en de lagere 'poten' liggen de twee hoofdtoegangen; één voor de zelfstandige ouderenflats op de verdiepingen en één voor het beschermd wonen op de begane grond.

Voor dit beschermd wonen is het gezinsmodel als uitgangspunt genomen; elke 'woning' heeft een woonkamer met keuken en zes individuele woon-slaapkamers. Zes van deze woongroepen liggen rondom een binnenhof, met een binnengang als intermediair. Deze serre-achtige omloop verbindt de woningen met de gemeenschappelijke ruimte zodat de mogelijkheid tot rondlopen ontstaat, een behoefte die leeft bij demente ouderen. In het licht van het gesloten karakter van hof en huisvesting is de oriëntatie van de woonkamers belangrijk: deze bieden uitzicht op zowel het binnenhof als de buitenwereld. Ook zijn separate toegangen tot de woningen gemaakt zodat ieder in zijn eigen woning bezoek kan ontvangen en dus een instituutskarakter vermeden wordt.

Boven het beschermd wonen liggen de zelfstandige ouderenflats, deels bestemd voor 'aanleunwoningen' in relatie tot de begane grond. Het ontsluitingssysteem is gescheiden opgezet, op de begane grond is er wel een sluiproute tussen trappenhuis en zorgwonen. De woningen zijn ondergebracht in een bouwlaag op de lange zijden van het binnenhof en in vier lagen op de kop. De richting van deze opbouw wordt versterkt door de overhellende kopgevels. Aan de galerijzijden wordt het buitenklimaat getemperd door hellende schermen met steeds twee gepotdekselde glasstroken. Een gemeenschappelijk terras op de eerste verdieping biedt uitzicht op de weelderige hoftuin.